you can find this page online at www.marijeverbeeck.nl/index.html
skip to content

Publicaties

Concordia, een legende van steen

Concordia. Zo'n beetje de helft van alle Brummenaren kreeg hier zijn eerste zoen en dronk hier haar eerste biertje. Deze  'Legende in steen' is recent weer uit de as herrezen. Het kent een veelbewogen geschiedenis, met vele nog niet eerder opgetekende verhalen.
Vijf schrijvers en een monumentenfotograaf maakten het boek dat eind april 2022 uitkomt. Veel nog onbekende verhalen, over de Herensociëteit, het kegelen, de feesten en partijen. Een lang interview met Harrry Timmer en met de nieuwe eigenaren. Natuurlijk met talloze oude en nieuwe foto's over vergane glorie en nieuw elan.

Te koop bij Primera in Brummen.


Landschapsbiografie Brummen 2.0:
Samenwerking, dynamiek en verandering in het landschap van de gemeente Brummen

Voor wie het nog niet wist, het Brummense landschap is subliem. Wie daar meer over wil weten, onder meer over ontstaan, gebruik, beleving, biodiversiteit en toekomst van het landschap, zal deze landschapsbiografie interessant vinden. Het is geen boek, maar een box, met zes informatieve cahiers, een spel en een fietsroute.
Ik schreef 24 interviews met bewoners die 'iets' met het landschap hebben. Zoals meerdere boeren, een imker, buitenspelers, natuurbeschermers, een bosbouwer, een verhalenverteller, een zorgboerderijeigenaar, een boomverzorgster, een landschapsarchitecte en bijvoorbeeld ook het levensverhaal van onze eigen, bijna een eeuw oude Hendrikjan Wassink, die nog onder de baron van Reuversweerd gediend heeft.

Deze mooi vormgegeven box, met veel mooie foto's,
is bij mij te bestellen voor 25 euro. (incl. verzendkosten)

marijeverbeeck@gmail.com


Hofblad
70 jaar Warmonderhof dé bd-landbouwopleiding van Nederland

Het jubileumtijdschrift van de opleiding die ik in de jaren tachtig zelf volgde. Wandel mee over het erf van Warmonderhof, waar je op één plek leert, werkt en woont. Luister naar ervaringen van docenten en leerlingen.
Vier bedrijfsportretten, inhoudelijke stukken, poëzie en feiten, mooie foto's en interviews van eigenzinnige en gedreven boeren die de aarde zijn toegewijd.

Het boek heeft 75 pagina's en is fullcolour gedrukt.

Deze uitgave is uitverkocht.


1965-2015
De Mensen van Tolzicht

Van diaconie naar zorgindicatie. Van 'Hulp aan nooddruftige ouderen' naar 'Geloof in eigen kunnen'. In vijftig jaar veranderde veel.
Wat bleef is het mensenwerk. Hoe is het om oud te zijn anno 2015? Hoe is het om dagelijks met oude mensen te werken? Hoe is het om leiding te geven en beleid te maken in een branche die voortdurend onder vuur lijkt te liggen? En waarom zijn er steeds meer vrijwilligers nodig? In dit boek, uitgegeven door de Vrienden van Tolzicht, krijgt u een vertrouwelijke inkijk in de beleving van bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers, allerlei personeel en directie van Tolzicht, woonvorm voor ouderen in het dorp Brummen.

Het boek heeft een harde kaft en telt 86 pagina's.
Te bestellen bij marijeverbeeck@gmail.com voor €12,95 incl. verzendkosten.

omslag afbeelding publicatie: De Mensen van Tolzicht


afbeelding publicatie: 1boom

afbeelding publicatie: 1boom


1boomboek

Het 1boomboek is optimistisch, brutaal, helder en inspirerend. Wat zou u doen als u een stuk eikenhout mocht bewerken? Stichting Vormgeving in Hout vroeg het 73 houtbewerkers. De antwoorden verschijnen in woord en beeld en zijn verschillend als de makers zelf.
 
Het boek telt 312 pagina's, heeft een zachte kaft en kost €25.

Bestellen bij Stichting Vormgeving in hout of via de boekhandel onder ISBN nummer: 978-90-75271-77-5

omslag afbeelding publicatie: 1boom


Om de Vorm

Een boek over leven en werk van vormgeefster/houtdraaister Maria van Kesteren. Het bevat beschouwingen over kunst, biografische fragmenten en een catalogus.

Het werk van Maria is minimalistisch, stil, sober en contemplatief. De objecten zijn niet altijd makkelijk benaderbaar en zeker niet pleasing. Ze rusten zwijgend in hun eigen wezen. In dit boek ontdek je waarom. Het nodigt je uit om door Maria's ogen naar de wereld te kijken.

Het boek telt 98 pagina's en kost 15 euro.

Het is vanaf 24 oktober 2012 te bestellen bij www.vormgevinginhout.nl

omslag afbeelding publicatie: Hoe je Hout Hout Houdt


Het Groot Brummmens Kookboek

Het Groot Brummmens Kookboek (november 2011) is meer
dan alleen een kookboek. Het is een kroniek in recepten en een beeld van een dorp in kookverhalen. Ruim 80 dorpsge-noten, waaronder boeren, burgers en buitenlui, gaven hun favoriete recept prijs. Het boek bavat soepen en toetjes, vegetarisch en vlees, vis en salades, compleet met bood-
schappenlijstjes, ontstaans-geschiedenissen en anekdotes
en heel veel foto's in kleur.

Het boek zit in een klapper, waarin ook plaats is voor eigen recepten. Met de bijgeleverde 'flippo' maak je er een handige kookstandaard van. Mijn enorme oplage van 2000 is uitverkocht! Er liggen nog enkele exemplaren bij Primera en Sol & Luna in Brummen

Het telt 94 pagina's. Het boek is inmiddels uitverkocht

De vormgeving was in handen van Theo Heldens. Voor de gelegenheid heeft hij een site aangemaakt: www.kookklapper.nl die interessant kan zijn voor mensen
die zelf in hun eigen gemeente, werkplek, familie- of vriendenkring zo’n kookklapper willen maken.

omslag afbeelding publicatie: Hoe je Hout Hout Houdt


PARADIJS

is een dichtbundel met korte, niet-rijmende gedichten. Schetsen van een kinderleven beginnend bij eerste herinneringen rond het derde jaar en eindigend bij het ontwaken van een ander bewustzijn rond het twaalfde jaar.
Die titel heeft op zichzelf een hele ontwikkeling doorgemaakt; van Kleurzoeken, naar Solo, naar Paradijs. Het is net zoiets als je kind een naam geven, behalve dat je alleen jezelf hebt om erover te bakkeleien.
Het was eerst Kleurzoeken, omdat de ontdekking van die herinnering me dol van vreugde maakte en me serieus op de gedachte bracht om er een boekje van te maken. Solo is de titel van het gedicht over de ontdekking dat je een ik hebt en dat je dus alleen bent. Paradijs gaat over een van mijn eerste herinneringen, die uit niet veel meer dan een sfeer bestaat, waarin alles nog met alles verbonden was. En daar kom ik na vijftig jaar toch weer zo'n beetje bij uit, vandaar.

Het omslag toont twee uitsnedes van een schilderij van Francis Kilian. Ik ben er nogal trots op dat ze dit schilderij gemaakt heeft met mij in gedachten....
Vice versa heb ik zelf het omslaggedicht voor haar catalogus gemaakt, die uitkwam in oktober 2011. (www.franciskilian.nl)

De vormgeving was in de kundige en artistieke handen van Theo Heldens.

De bundel kost 10 euro, inclusief verzendkosten. Je kunt het bij mij, indien gewenst gesigneerd, via e-mail bestellen.

omslag afbeelding publicatie: Hoe je Hout Hout Houdt


Hoe je Hout Hout Houdt


Verzorging, bescherming, verfraaiing

In dit praktische boekje vertellen elf deskundigen over hun methode om hout mooi, duurzaam, effectief, goedkoop en milieuvriendelijk af te werken. Het gaat over hout binnen en hout buiten, over tafels, stoelen, keukens, vloeren, tuinhuizen, boten en grafpalen. Het gaat over verschillende soorten olie, boenwas, ei, siccatief en zeep. Over politoeren en over niet afwerken. Het vertelt ook over minder gunstige middelen zoals houtlak en wolmanzouten.

Het boekje, van 48 pagina's, kost 9 euro via: www.vormgevinginhout.nl

omslag afbeelding publicatie: Hoe je Hout Hout Houdt


Liefde met handen en voeten

Half november 2009 kwam Liefde met handen en voeten uit, over hèt ultiem menselijke onderwerp. Negentien paren en vier mensen die alleen wonen spreken zich uit over hoe een liefdesverbintenis hun leven heeft vormgegeven.

Alle geïnterviewden wonen in de gemeente Brummen. Dat is een mooi en veelzijdig dorp aan de IJssel, met veel import en naar ik weet, een grote verscheidenheid aan mensen. Ongemotoriseerd als ik ben, fietste ik daar vanaf de vroege zomer tot de vroege herfst rond. Ik bezocht boerderijen buitenaf, rijtjeshuizen in de buitenwijken en villa’s in de dorpskern. En een kraakpand, een landhuis, een nudistencamping, een café, een supermarkt, een zorgboerderij, een biologisch-dynamische boerderij, een kinderboerderij, een groentewinkel, een kunstenaarsatelier, een restaurant en een kerk.

Overal vond ik mensen die samen een ideaal hebben en daar hun krachten en hun liefde aan geven. Soms lukt het, soms lukt het minder goed. Sommigen van hen gaan spelend door het leven, anderen moeten er hard voor werken. Ik sprak hooggeleerden en ik sprak iemand met een verstandelijke beperking. Mensen die in een ander werelddeel geboren zijn en iemand die nog op dezelfde plek woont als destijds zijn betovergrootvader. Ik sprak doeners en denkers. De jongste
is jonger dan twintig, de oudste is over de tachtig.

Het omslag is gemaakt door Francis Kilian.

Het boek heeft 128 bladzijden en kost € 10.00.

Bestellen kan rechtstreeks bij mij, via deze link, door het bestelformulier in te vullen en te versturen en 11.50 (gedeelde portokosten) te storten op IBAN nummer
NL05INGB0005466559, dan krijg je het boek thuisgestuurd.
Het is ook mogelijk het bij een boekhandel te bestellen,
onder ISBN 9789062244928 via uitgeverij Jan van Arkel.

liefde met handen envoeten


Drooghout

Een brochure over drogen van hout, voor de liefhebber.
Vier deskundigen over de praktijk aan het woord, met
een uitgebreide theoretische inleiding. Bestellen bij www.vormgevinginhout.nl

liefde met handen envoeten


Vormgeving in Hout

Oktober 2008 verscheen Vormgeving in hout. Dit boek bevat 55 geschreven portretten van Nederlandse vormgevers in hout, die liever inlands hout gebruiken dan tropisch hardhout en die hun werk op een milieuvriendelijke manier afwerken. Het boek is rijkelijk voorzien van kleurenfoto's.

Het boek telt 168 pagina's

Alleen nog antiquarisch te vinden onder ISBN 978-90-9023337-6

Uitgeverij Jan van Arkel

UITVERKOCHT

liefde met handen envoeten


back to top