Marije Verbeeck is tekstschrijver en geeft cursussen, schrijfcursussen; Intuïtief schrijven, Poëzie workshops, Creatief schrijven en Autobiografisch schrijven

you can find this page online at www.marijeverbeeck.nl/index.html
skip to content

HEB JE ER OOIT OVER GEDACHT OM JE BIOGRAFIE TE SCHRIJVEN?
Misschien heb je dat idee weer heel snel weggelegd. Geen beginnen aan. Al die ontmoetingen, verhuizingen, banen, familie, reizen, relaties... Alles waar je op aanstuurde en alles wat je zomaar overkwam. Al die hoogte- en dieptepunten. Woorden schieten tekort als je dat allemaal zou willen beschrijven. Waar begin je? Moet alles erin? Hoe selecteer je dan?

Nee, niet álles hoeft erin. Je hoeft niet meteen een volledige biografie te schrijven. Je kunt beginnen met enkele belangrijke, veelzeggende gebeurtenissen uit alle perioden van je leven. Bij elkaar vormen deze verhalen al een minibiografie, die zowel een eindpunt als een startschot voor meer kan zijn.

DAGINDELING
We beginnen steeds met een periode van 7 jaar als uitgangspunt.
Eerst plenair met een algemene schets van de betreffende levensperiode. Herinneringen komen weer boven en krijgen kleur door verschillende associatietechnieken, meestal in de vorm van een serie vragen. Het doel is dat je iedere keer verschillende opties hebt voor het verhaal dat je gaat uitschrijven.
Nadat de schrijfopdracht is gegeven gaat iedereen individueel aan het werk.
Voorlezen is nooit verplicht. Met elkaar delen van wat je hebt geschreven kan fijn zijn en is leerzaam voor iedereen, omdat het vaak de weg opent naar meer herinneringen.
Feedback op het werk vindt alleen plaats op verzoek van de schrijver.

LEVENSTHEMA’S
Na een pauze laten we de levensperiode los en vatten we een levensthema aan. Met een gerichte opdracht werk je dit thema uit.

SCHRIJFTECHNIEKEN
Elke bijeenkomst komt een schrijfkwestie aan bod. Perspectief, tonen en vertellen, grammaticale tijd, zintuiglijk schrijven, enz. met voorbeelden.

AFRONDING
Na afloop heb je minimaal vijftien levensverhalen of fragmenten daarvan, die voor jou van belang zijn, die jou gevormd hebben, die laten zien wie je bent. Op zichzelf al een geheel, of een mooie basis om mee verder te gaan.

LAPTOP OF PEN?
Bij voorkeur met pen. Neem ook een a-vierformaat schrijfcahier mee. Liefst geen kladblok, maar een schrift dat horizontaal opent; soms heb je twee pagina’s nodig.

DE LOCATIE
Bij mij in de achtertuin, in de schrijfhut. Een mooie, gerieflijke plek, voorzien van houtkachel. 
Adres: Zegerijstraat 35 6971ZN Brummen
op 12 minuten loopafstand van het NS station.


Aanmelding en meer info: 06 48645418
marijeverbeeck@gmail.com 

back to top