Marije Verbeeck is tekstschrijver en geeft cursussen, schrijfcursussen; Intuïtief schrijven, Poëzie workshops, Creatief schrijven en Autobiografisch schrijven

you can find this page online at www.marijeverbeeck.nl/index.html
skip to content

Poëzie lezen en schrijven   Als er geen vonk was, was er ook geen vers

In een gedicht kan de taal behoorlijk oprekken. Of verfrommelen. Of gaan glimmen en daarna langzaam uitdoven. Een dichter kan de waarheid liegen. Een dichter kan met een metafoor iets heel precies zeggen, soms preciezer dan wetenschappelijke definities dat kunnen. En: wat lees jij er in? De lezer maakt van een gedicht ook weer zijn eigen gedicht. Poëzie moet je proeven kauwen, doorslikken en verteren, het is een energie gevende belevenis. Kom het meebeleven en onderzoek wat een dichter doet, wat je als lezer kunt en bovenal: wees zelf een dichter.

Inspiratie:
Inspiratie is overal en altijd, het zijn de vonken waar elk laaiend vuur mee begint. Met foto’s, voorwerpen, kleuren, koelkastpoëzie, favoriete gedichten, divergent denken, op locatie schrijven, filmfragmenten, dagelijks leven als bron, thema’s, muziek, geuren, beeldende kunst, springen de vonken over en rollen je gedichten er uit.

Dichtgenres:
We ontdekken en schrijven vrije verzen en vaste versvormen, imitatio, portretgedicht, hermetisch gedicht, oosterse dichtvormen zoals haiku, light verse, elf, rondeel, beeldgedicht, sonnet, readymade en flarf, nieuwsgedicht, gelegenheidsgedicht, groepsgedichten. En wie weet maak je je eigen genre?

Inhoudelijk/theoretisch/spelenderwijs:
Aan bod komen poëtische elementen als herhaling, klankovereenkomst, rijmsoorten, ritme en metrum. Ook bekijken we rijmschema’s, oefenen we met vergelijkingen en metaforen, doen we aan synesthesie, personificatie en het mooie van een gedicht uit je hoofd leren.

Werkplaats schrijven:
Elke les een gefaseerde opzet voor een of twee eigen gedichten. Dit gaat ook als huiswerk mee en wordt de keer daarop (kritisch maar liefdevol) besproken, om er allemaal van te leren en verder te komen. Daarnaast oefenen we op onderdelen, bijvoorbeeld op herhaling, metafoor of klankovereenkomst. Ook zullen we samen gedichten lezen en bespreken, zowel oude klassieken als nieuwe gedichten.

Afronding:
Een bundeltje maken met je eigen gedichten.

Praktisch:
6 bijeenkomsten op dinsdagavond  19.00 – 22.00
Data: 27 september, 4 en 11 oktober, 8, 15 en 22 november,
Aantal deelnemers: 5-10
Prijs: €150,- incl. koffie, thee en hand-outs
Plaats: Bibliotheek Brummen
Meebrengen: Veel blanco a4tjes om zelf te schrijven en een ouderwetse ordner of andere map
om dit werk en dat van de ander in op te bergen.
Aanmelding en meer informatie: Marije Verbeeck 06 48645418
marijeverbeeck@gmail.com


back to top